Hoe leer je je hond iets nieuws?

Je hond is je trouwe maatje, je beste vriend. Je wil je hond nooit meer kwijt en dit is helemaal terecht. Dat je een hond dan hebt gekozen, is niet verwonderlijk. Je hond is er ook vaak om die reden. Je wil je hond zo goed mogelijk verzorgen en van tijd tot tijd ook eens wat uitdaging bieden. Een flinke sprint maken als hij of zij naast je fiets rent of een nieuw kunstje leren. In deze blog gaan we in op die laatste; een kunstje leren. We vertellen je hoe je je hond een kunstje kunt leren. Dit kan natuurlijk op veel verschillende manieren en hier ben je helemaal vrij in, maar wij hebben gemerkt dat we deze manier zeer effectief en prettig te hanteren vinden. Lees dan ook vooral verder als je benieuwd bent naar welke manier we gebruiken om een hond iets nieuws te leren.

Hulpmiddelen

Hulpmiddelen, apparatuur, equipment, uitrusting en ga zo maar door. Het is allemaal één pot nat en het komt op hetzelfde neer. Het gaat er om dat je niet klaar bent met alleen jou en je hond. Je hebt vaak iets nodig dat de hond stimuleert en wat jou helpt, dat is helemaal niet verwonderlijk en zelfs heel logisch. Wij moedigen het gebruik van hulpmiddelen daarom ook alleen maar aan, wij maken er zelfs zelf heel veel gebruik van. Wat kun je dan gebruiken? Nou, een halsband hond bijvoorbeeld kan soms wel zeer handig van pas komen. Je hond er aan vasthouden, een riem eraan vastmaken of iets dergelijks is echt wel handig om je hond iets te leren. Daarnaast kun je ook heel goed snoepjes gebruiken, dit stimuleert de hond. Tevens zul je gebruik kunnen maken van een clicker, dit is een apparaatje dat een ‘klik’ geluid maakt als je er op drukt. 

De rest

Oké, nu is het tijd voor het echte werk. Je wil je hond iets nieuws leren en je hebt de hulpmiddelen. Je begint eerst in kleine stapjes en koppelt het goede gedrag aan het klikken van de clicker en je koppelt het geluid van de clicker bij tijd en wijlen aan een beloning in de vorm van snoepjes. Je wil dat de hond dit goede gedrag gaat associëren aan een beloning, hij of zij moet het gaan willen. Probeer daarom in kleine stapjes te werken en dit beetje bij beetje op te bouwen.