Wat moet je weten over het kopen van brandhout?

Als je een open haard, houtkachel of vuurkorf hebt, kun je brandhout kopen bij brandhout. Het is immers een essentieel onderdeel van het bezit van een kachel. Er zijn verschillende soorten brandhout, elk met hun eigen voor- en nadelen. Eikenhout is een van de populairste soorten brandhout omdat het langzaam en gelijkmatig brandt, waardoor het veel warmte afgeeft. Het is ook gemakkelijk te vinden en is relatief goedkoop. Een nadeel is dat het lang moet drogen voordat het klaar is om te gebruiken. Benieuwd welke soorten er nog meer zijn? Lees snel verder! 

Soorten brandhout

Naast eikenhout heb je nog veel meer soorten brandhout. Beukenhout is bijvoorbeeld een uitstekende keuze als je op zoek bent naar brandhout dat vergelijkbaar is met eikenhout. Het heeft echter minder tijd nodig om te drogen voordat het klaar is om te gebruiken. Berkenhout is een zachter hout dan eiken- of beukenhout, maar het brandt snel en geeft veel warmte af. Dit maakt het een goede optie als je brandhout zoekt dat gemakkelijk aan te steken is. Ben je op zoek naar snel brandend hout? Essen- of elzenhout is dan een uitstekende keuze! Het is ook een van de goedkopere opties. Dit maakt het een geweldige keuze voor mensen die vaak kort branden en niet te veel willen uitgeven aan brandhout. Wil je liever hout dat goed brand en tegelijkertijd een lekkere geur geeft? Fruitboomhout, zoals appel- of perenhout, is een duurdere optie, maar het geeft een heerlijke geur af tijdens het branden. Het brandt snel en is goed voor kortere stooktijden. Dit maakt het een goede optie voor mensen die willen genieten van de geur van brandend fruitboomhout en bereid zijn om iets meer uit te geven aan brandhout.

Hoeveel brandhout heb je nodig?

Het is belangrijk om te weten hoeveel brandhout je nodig hebt voordat je gaat kopen. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je open haard of houtkachel, hoe vaak je het gebruikt en hoe lang je het brandt. Over het algemeen kun je uitgaan van ongeveer 1-2 kubieke meter brandhout per jaar voor een gemiddelde gebruiker.

Waar koop je brandhout?

Er zijn verschillende plaatsen waar je brandhout kunt kopen. Zo verkopen houtzagerijen vaak brandhout van hoge kwaliteit tegen een redelijke prijs. Dit is een goede optie als je op zoek bent naar grote hoeveelheden hout. Niet al te veel hout nodig? Tuincentra hebben meestal een selectie brandhout te koop, hoewel het duurder kan zijn dan andere opties is dit een prima keuze als je niet al te vaak hout koopt of gebruikt.