Je motor verzekeren, hoe pak je dat aan?

Je motorrijbewijs is binnen en je hebt je motor al aangeschaft. Nog enkel een paar simpele stappen en je kan zorgeloos gaan rijden. Het verzekeren van je motor is echter één van deze stappen. Vaak wordt dit bestempeld als een tijdrovende klus, toch is het tegenwoordig lang niet zo moeilijk. Wil jij weten hoe je makkelijk en snel je motor in een paar stappen kan verzekeren? Lees dan even verder.

De eerste stap bij het afsluiten van een passende motorverzekering is het kiezen van de soort verzekering. Welke verzekering je het best kan nemen, hangt af van jouw wensen en behoeften. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een verzekering die alle schade van bijvoorbeeld een ongeluk kan dekken, dan kun je het beste kijken naar een all-in verzekering. Het kan natuurlijk ook dat je op zoek bent naar een verzekering die iets betaalbaarder is, maar waarbij het gedekte bedrag kleiner is. Overweeg dan bijvoorbeeld een WA-verzekering. Uiteraard is er ook een tussenoptie, vaak heet dit een WA beperkt cascoverzekering. Voor het kiezen van de verzekering is het echter wel handig om de voor- en nadelen op een rijtje te zetten.

Allriskverzekering of beperkt casco

Kies je ervoor om je motor allrisk te verzekeren, dan kan je ervan uitgaan dat het overgrote deel van de schade die je maakt vergoedt wordt als er iets gebeurt. Daarnaast kan je bij vele aanbieders je motor omnium verzekeren. Welke typen schade worden vergoed kan per maatschappij een beetje verschillen, toch kunnen we zeggen dat vrijwel alle schade gedekt kan worden, mits de bestuurder de legaliteitsregels in acht neemt bij het besturen en onderhouden van de motor. Ook is er de optie WA-beperkt cascoverzekeringen. Dit zijn de meest gekozen verzekeringen. Ook hier is er een variatie in prijs en dekking per maatschappij. Over het algemeen is de WA-beperkt cascoverzekering een veilige optie voor ervaren bestuurders. Hierbij wordt schade aan anderen, schade veroorzaakt door de natuur en schade ten gevolge van diefstal gedekt. 

WA-verzekering

De simpelste verzekering waar je voor kan kiezen is de WA-verzekering. De term WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Dit is de goedkoopste verzekering, maar daarmee ook het minst uitgebreid. Met een gemiddelde WA-verzekering wordt enkel de schade vergoed aan anderen, wat betekent dat schade aan jouw motor vaak niet of maar voor een klein deel vergoed wordt. Deze verzekering is een goede optie als je over een gering budget beschikt.